fletxa

fletxa

fletxa

bb construmat 2019 awards/ spain, mention

address/ carrer déu i mata 57. barcelona
surface area/ 960 m2

project/ 2017
construction/ 2017-2018

project architect/ vora (pere buil, toni riba)
project team/ zoí casimiro, andrea salvador, maite gabilondo
services/ k2 consulting
budget control/ gerard codina

building coordination architect/ vora (pere buil)
building technical architect (coordination execition)/ gerard codina

contractor/ faus
client/ consorci d’educació de barcelona

photographs/ adrià goula

the building had been renovated for a municipal library more than 20 years before. the interior spaces were diaphanous.

the temporary use of the building is for a period of 3 years. for students of 3, 4 and 5 years old. after this period, the temporary school will be disassembled.
it is an alternative pilot test to prefabricated modules, which are a common system in similar temporary situations. in order to take advantage of disused buildings, we obtain lower investment cost and greater character and identity for the school.

the space is occupied by wooden division walls, with a modular design by 2cm thick pine wood slats, to be able to be manufactured and assembled quickly.
on the ground floor, the reception areas and the administration office, the dining room and a multipurpose room. the stage of it is placed in the center of the floor, and articulates all the spaces around.
on the first and second floors, two classrooms at the edges and a free space in between, for indeterminate uses that promote the application of new pedagogies and shared education between classrooms.

the temporary occupation of the building also required a playground, which was obtained by occupying the sidewalk in front of the building. a fence has been placed, done with a galvanized steel mesh, as transparent as possible. it is fixed to masonry benches that work as a foundation. these benches activate uses, both in the playground and in the sidewalk. part of the “enclosed” sidewalk has been depaved, generating spaces with permeable floors that we hope will end up being left once the fence is dismantled.

bb construmat 2019 awards mention 

it is the refurbishment of the ancient can rosés “masia” (farmhouse) as a temporary school, for a period of 3 years. 

+more
+data