fletxa

fletxa

fletxa emplaçament amb muralla romana

emplaçament amb muralla romana

planta actual

planta actual

planta projecte

planta projecte

secció

secció

fletxa

vora_domus avinyó site from vora arquitectura on Vimeo.

adreça/ carrer avinyó 15, barcelona
superfície/ 120 m2

projecte/ 2013-2014
obra/ 2014-2015

arquitectes projecte/ vora (pere buil, , adrià guardiet, toni riba)
col•laboradors/ david johnen, joao ávila
projecte estructura/ eskubi-turró arquitectes
projecte instal•lacions/ quadrifoli
consultor il·luminació/ anoche
amidaments i pressupostos/ gerard codina
projecte museografia/ stoa

arquitectes obra/ vora (pere buil)
aparellador obra/ gerard codina
coordinació museografia/ stoa
constructor/ closa
promotor/ icub. Institut de cultura de barcelona

fotografies/ adrià goula

s’ha museïtzat l’espai que conté el jaciment, i s’ha redistribuït la planta baixa per a configurar els espais d’aproximació al jaciment des del vestíbul de l’edifici. espais que tenen un doble ús: circulació i serveis de l’edifici durant la setmana, i avantcambra del jaciment quan aquest està obert al públic.

l’aproximació es produeix a través d'una seqüència de vestíbuls que remet al sistema d’articulació dels espais principals de les domus i vil•les. els vestíbuls, de proporcions sensiblement quadrades i altures canviants, es connecten mitjançant passos de porta gruixuts i baixos que remeten a la massivitat de l’arquitectura romana.

aquesta seqüència d’espais defineix un recorregut circular, passant pel jaciment, amb un fort caràcter escenogràfic i que incorpora elements d’anticipació del contingut del jaciment. cada vestíbul està situat sobre un estrat diferenciat (extramurs-muralla-intervallum) que es manifesta en paviments diferenciats i en baix-relleus de personatges romans a les parets, acompanyant al visitant.

mitjançant unes escales en la foscor, com un túnel, s’accedeix a un altell longitudinal a mode de mirador, sobreelevat respecte al jaciment. tot l’espai desapareix, pintat de negre, emergint les restes arqueològiques i una gran pintura mural que hi havia hagut al sostre d’una de les estances.

l’altell és un recinte amb paraments de vidre en parets, paviment i sostre, que multipliquen la percepció i amplien l’espai. les parets i el paviment oculten parts del jaciment (un forn, un ramal de clavegueram) i elements interpretatius en exposició (pantalles tàctils, trossos de les pintures murals que es van trobar a la domus, pigments, etc...) que apareixen darrere el vidre en un joc d’il•lusionisme quan s’encén la il•luminació.

el recorregut circular, després del jaciment torna a connectar amb els vestíbuls encadenats. un d’ells incorpora un tros de la muralla romana , un mur que forma part de l’estructura que encara suporta l’edifici que hostatja el jaciment.

el descobriment d’un jaciment romà al fons d’un edifici municipal, una domus a la vora de la muralla, ha fet necessari aquest projecte d’adequació per a fer-lo visitable de manera simultània amb l’ús habitual de l’edifici, administratiu públic. 

 

+més
+dades