fletxa

fletxa

planta baixa

planta baixa

planta soterrani

planta soterrani

alçat carrer

alçat carrer

alçat paisatge

alçat paisatge

secció

secció

german design award 2017/ premiat
xiii beau/
biennal d'arquitectura espanyola. projecte seleccionat
premis fad 2015/ península ibèrica. projecte seleccionat

adreça/ carrer de la creu. paüls (baix ebre)
superfície construïda/ 185 m2

projecte/ 2000-2009
obra/ 2011-2014

arquitectes projecte/ vora (pere buil, toni riba)
col·laboradors/ eva cotman, jordi palà
projecte estructura/ manuel arguijo y asociados
projecte instal·lacions/ aia (activitats i instal·lacions arquitectòniques)
amidaments i pressupostos/ guillem Llorens (sco)

arquitectes obra/ vora (toni riba)
aparellador obra/ joan josep piñol

constructor/ construccions curto / mj gruas s.a.
promotor/ gisa (gestió d’infraestructures s.a.)

fotografies/ adrià goula

l’edifici només té una planta d’altura, a l’igual que les construccions veïnes, per tal d’integrar-se en el teixit construït. a nivell de materials i solucions constructives segueix els recursos habituals de la construcció popular de la zona. es defineix com a edifici públic per la composició simètrica i continguda, i a la vegada pel cromatisme, l’ús del blanc en la pell exterior i la teulada, tot i jugar amb solucions constructives senzilles.

l’accés es produeix per un porxo amb doble porta i el sostre baix, com a transició interior-exterior, donant accés al vestíbul i sala d’espera, on l’espai es dilata recuperant tota l’altura de la coberta. aquí ens retrobem amb el paisatge, mitjançant un gran finestral al fons amb vistes a la tranquil•litat de les muntanyes, necessària en els moments d’espera i eventual angoixa. la il•luminació neutra de nord accentua la sensació de serenitat. a banda i banda de la sala d’espera, accessos per un cantó a l’escala que condueix als espais de servei del soterrani, i per l’altre a les sales de consulta mèdica.

en les sales de consulta es defineixen dos ambients diferenciats: la zona d’atenció, amb el sostre alt en continuïtat amb el de la sala d’espera, amb un gran finestral; i la zona de cures, protegida i acollidora, amb el sostre més baix i il•luminació natural indirecta.

premi german design 2017
selecció xiii beau
selecció premis fad 2015


el consultori local de paüls és un petit edifici integrat en el teixit del poble. el projecte defineix un recorregut d’accés que doni serenitat i calma fins a ser atès pel metge. més que un objecte a admirar des de l’exterior, ha de ser un lloc des del qual mirar i sentir, mitjançant relacions visuals amb les muntanyes, amb el paisatge, tot connectant el malalt amb el benestar, amb allò estable que l’ha acompanyat tota la vida.

 

+més
+dades