fletxa

adreça/ torrelles de foix
superfície construïda/ 3.200 m2

concurs/ 2007
2n premi

projecte/ vora arquitectura (pere buil, toni riba)
col•laboradors/ arnau boronat, beatriz borque, cristina ros
promotor/ GISA

maqueta/ cristina ros
imatges/ vora arquitectura

criteris programàtics:

s'ha definit un esquema radial, amb un eix central distribuïdor i uns dits que despleguen el programa en 3 àmbits: zona d'infantil, zona de primària i finalment àrea de serveis menjador, cuina i gimnàs. aquest tercer bloc queda unit al vestíbul mitjançant un porxo cobert, encara que exterior. l'administració es troba juntament amb l'àrea d'infantil, però amb accessos independents i separades per un pati.

criteris de disseny:

la proposta formalment reflecteix la horitzontalitat del paisatge de torrelles de foix, a l'igual que la parcel•la, el municipi s'extén sobre una plana creuada per la carretera i el riu. a nivell morfològic la proposta està formada per una plataforma horitzontal, una safata que es desplega i s'articula per tot el solar tot configurant la major part del programa. hi ha 3 volums que sobrepassen aquesta plataforma; el grup d'aules d'infantil (amb obertura a nord), el volum del gimnàs i el bloc de primària que té 2 plantes. aquesta plataforma sovint es converteix en porxades i voladius que permeten àmbits exteriors agradables en un territori de secà. s'ha tingut en compte la proximitat de la zona industrial a l'hora de disposar els volums. pràcticament tot el programa s'orienta a nord-sud. l'altura lliure és de 2,85m en totes les peces, excepte el gimnàs que té 4,50m. les aules mantenen les amplades mínimes de 6m i tenen entrades de llum per 2 costats oposats. s'han disposats els serveis, zones de magatzem i de neteja en els diferents àmbits del centre.

criteris compositius:

en la proposta s'ha confiat la imatge de l'edifici a aquest element de bloc ceràmic prefabricat tot deixant-lo vist en la seva cara exterior. les obertures estan modul•lades a partir del bloc ceràmic (60cm) i són a tota altura, de manera que es formen "traient" peces de bloc, com el seu negatiu. aquests buits es tanquen amb fusteria d'alumini que combina plans de vidre i plans opacs en funció de la distribució de llum que es vol aconseguir (també porten caixa de persiana integrada). s'ha estudiat el dimensionat de l'obertura i la composició de la fusteria per tal de poder-lo adaptar a les diferents peces del programa per tal de reforçar la unitat compositiva del conjunt. s'ha tingut molta cura en la relació entre buits i plens.

(concurs, 2n premi)

+més
+dades